Кулінарія та рецепти

Варю знатний рибний борщ: вдома здивувалися, але попросили варити частіше. Всім борщів борщ, і риба в ньому хороша

Виявляється, борщ з рибою – це здорово, це смачно. Коли почула перший раз – була в подиві. А дарма: вираженого “рибного” аромату немає – є неймовірно апетитний букет смаку. І так готують здавна, частіше у південних регіонах – або біля моря. Борщ з чорноморськими бичками або салакою, з коропом і навіть зі скумбрією. І з червоною рибкою теж

Поділюся простим рецептом і маленькими тонкощами: щоб борщ з рибою був смачним. А він гарний – приготувати варто.

Борщ з рибою: рецепт та інгредієнти

Як вже казала, вибір риби – різноманітний. Можна готувати і з червоної (та ж сьомга), можна з білою (від коропа, палтуса до тріски). І – окремо стоїть той самий чорноморський бичок: його часто не дуже поважають, але він дає відмінний смак і аромат. І – це цінний за змістом “корисностей” рибка, не менше, ніж “благородні” види риб.

Знавці запевняють, що найкращий рибний борщ – “змішаний”, з декількох видів риб. Підтвердити чи заперечити не можу – варила всього лише кілька разів. Але і з одним видом, і з двома – добрий.

До речі, саме червона риба хороша. Щоб не був борщ занадто накладним – можна для бульйону взяти голову, частина обрізі, хребет.

Це навіть не економія: кухарі радять брати ці частини для більш насиченого, міцного бульйону:

  • Приготувати бульйон: все, що припасли для борщу – варимо до готовності – як і належить варити рибу. У мене це була голова сьомги. Через час, через 15 хвилин, додала трохи білої риби (тріски). Додати лавровий лист, запашний перець горошком. Проварити ще 10 хвилин. Витягти рибу – або злити бульйон.
  • Опустити в киплячий бульйон картоплю.
  • А далі – звичайне приготування звичайного борщу. Буряк (трохи менше, ніж для звичайного борщу) протушкувати на одній сковорідці, цибулю з морквою – на іншій.
  • Додати в борщ трохи томатного соусу, пасти – щоб підкислити. За смак і додаємо цукор. Додати овочі.

А капусту – не надто багато, як для звичайного “капустяного” борщу. Дуже гарний у рибному борщі і солодкий перець. Доданий у “свіжому” вигляді, нарізаний соломкою.

Загалом, не буду розписувати прописні істини приготування борщу (про них була публікація). Якщо коротко: варимо звичайний борщ на рибному бульйоні, тільки трохи менше капусти і буряків. В кінці додаємо шматочки риби, даємо прокипіти. Можна і зелень, але теж даємо прокипіти

Хоча можна додати і при подачі, хто як звик. Всі

Інгредієнти

  • Голова сьомги та ін. , 200 г тріски для бульйону;
  • Картопля;
  • Буряк;
  • Морква;
  • Цибуля;
  • Капуста;
  • Перець солодкий;
  • Лавровий лист, перець горошком чорний, олія для смаження.

Ось така ідея для обіду – рибний борщ. Не скажу, що я рідкісний любитель борщів і цінитель – але такий приготувати варто: це здорово. Рибний борщ виявився чудовим відкриттям для мене та моєї родини. Спочатку я була скептично налаштована, але після першого приготування зрозуміла, наскільки цей борщ може бути ароматним та смачним. Важливо зазначити, що рибний борщ не має вираженого рибного запаху, натомість він дарує насичений та апетитний букет смаків. Для приготування рибного борщу можна використовувати різні види риби: від коропа та тріски до скумбрії та червоної риби. Найкращий результат дає змішування кількох видів риб. Особливо добре підходять для цього голови та хребти риби, які дають насичений бульйон. Мій рецепт включає голову сьомги та тріску, що забезпечує ніжний смак бульйону.

Процес приготування борщу включає варіння рибного бульйону, до якого додаються картопля, буряк, морква, цибуля та солодкий перець. Додавання томатного соусу та трохи цукру підсилюють смакові відтінки страви. Наприкінці до борщу додаються шматочки риби, які варяться до готовності. Зелень можна додавати за бажанням, як під час варіння, так і при подачі. Моя родина залишилась у захваті від цього борщу та попросила готувати його частіше. Навіть ті, хто не є прихильником традиційних борщів, оцінять цей варіант за його ніжний смак та аромат. Це чудовий варіант для обіду, який варто спробувати приготувати кожному.